Referenser

Lappset Group

 

Polar Metalli Oy har fungerat som kontraktstillverkare av rostfria stålkomponenter till Lappset Group sedan 2008. ”Lappset Group är en av världens ledande tillverkare av lek-, park och träningsutrustning” (https://lappset.se/lappset-expanderar-verksamheten-till-att-omfatta-idrottsplatser/). De viktigaste komponenterna som Polar Metalli har tillverkat till dem har varit åkplåtarna till Lappsets rutschkanor.

Hur började samarbetet?
Polar Metallis nyblivna ägare, bröderna Markus och Matti Saukko, lyckades år 2008 att börja förhandla med sin första stora potentiella kontraktstillverkningskund: Lappset Group. Enligt Matti ställde Lappset Groups projektledare Jukka Aho samt Markku Putkivaara, som på den tiden ansvarade för inköp, så svåra frågor att bröderna Saukko inte ens kunde svara på dem. Markus och Matti hade nämligen inte erfarenhet av hur man borde ha förberett sig för så stora förhandlingar.
Markus och Matti kunde, trots allt, berätta om den höga produktkvaliteten och leveranssäkerheten på Polar Metalli. Då frågade Jukka vad leveranssäkerheten egentligen var på Polar Metalli. Markus och Matti svarade då: ”100 procent, eftersom vi inte kan prestera bättre”. Efter ett tag valde Lappset Group Polar Metalli till en av sina leverantörer.

Mirja Uusipaavalniemi, som arbetar som upphandlingschef på Lappset Group, berättar att samarbetet inleddes i lugnt tempo, genom provserier, eftersom Lappset har för vana att redan från början säkerställa de gemensamma förfaringssätten och den önskade kvalitén.

Smidigt samarbete
Matti Saukko avslöjar att han efter några år av samarbete frågade Jukka Aho från Lappset Group hur Polar Metalli hade presterat. På Lappset var man nöjda med samarbetet: Polar Metalli hade kunnat hålla sina löften, och leveranssäkerheten hade varit 100 %.

Under åren har man också mött utmaningar, men enligt Mirja Uusipaavalniemi har man övervunnit dem utan större negativa konsekvenser för slutkunden. Som bevis på lyckat samarbete valde Lappset Group Polar Metalli till årets leverantör 2012. Matti Saukko berättar enligt följande: ”Mirja överraskade oss en dag och sa att hon skulle besöka oss. Vi var mycket glada över erkännandet. Nu har samarbetet fortsatt redan i 10 år.”

”Pålitlig och aktiv leverantör”
Mirja Uusipaavalniemi från Lappset Group beskriver Polar Metalli med orden ”pålitlig och aktiv leverantör”. Hon säger att Lappset Group förväntar sig att leverantörerna, inklusive Polar Metalli, har förutsättningar att vara globalt konkurrenskraftiga med tanke på kvalitet, leveranssäkerhet, pris och ansvarsfull affärsverksamhet. Lappset Group utvecklar kontinuerligt sin verksamhet och kostnadseffektivitet, och förväntar sig att leverantörerna också gör på samma sätt. Matti Saukko konstaterar att man på Polar Metalli har lärt sig mycket av de bra arbetsmetoderna på Lappset Group.